14 Απριλίου 2008

Σεμνοτυπία

Υπάρχει μία αντίφαση.

Στιγματίζεις την απόφαση ενός δικαστή να αποβάλλει ένα βιβλίο από τις σχολικές βιβλιοθήκες επειδή «περιέχει σαφώς κείμενα πορνογραφικά και χυδαία», και δεν αναφέρεις ούτε ένα από τα αποσπάσματα που παραθέτει ο δικαστής για να τεκμηριώσει τον πορνογραφικό και χυδαίο χαρακτήρα του βιβλίου.

Αν σαν εφημερίδα θεωρείς ότι έχεις υποχρέωση να προστατεύσεις τους ενήλικες αναγνώστες σου από λέξεις όπως «γαμώ, μαλάκα, χέσε μας» και φρασεις σαν «"ο πυρετός φτιάχνει την καλύτερη μαστούρα", "το πιο άγριο σέξ γίνεται μέσα στο χειρουργείο" και "μια φορά μέσα στην εντατική είχε δει ένα δικέφαλο πέος"», στη βάση ποιας λογικής επικρίνεις το δικαστή που κάνει το ίδιο για ανήλικους αναγνώστες;

Υπάρχει μια αντίφαση, όταν είσαι σεμνότυφος υπερασπιστής της ελευθεριότητας

10 σχόλια:

Γνωμοδότης είπε...

Χε χε χε.... αντιδραστικέ.

Επί της ειδικοτητός σου τώρα: ξέρεις κάνα εργαλείο όπου να μπορείς να αλλάξεις κωδικοσελίδες ή να πειράξεις το source από pdfια όπως αυτά της "Νεας Κοινωνιολογίας" για να τα φέρει στα ίσα τους;

(δηλαδή utf-8 indexable)?

Manchurian είπε...

Θεωρητικά μπορείς να κάνεις transcoding, ας πούμε. Οι νεώτερες εκδόσεις του acrobat (και ο reader) υποστηρίζουν ένα javascript api με το οποίο βλέπεις το pdf ως dom tree.

Και τι ωραία τι καλά, μέχρι που διαπιστώνεις πως για τα pdf δεν υπάρχει κείμενο, παρά glyph τοποθετημένα στη σελίδα. Που αν επιδιώκεις βέλτιστο τυπογραφικό έλεγχο είναι μια χαρά προσέγγιση. Γιατί κατά τα άλλα...

Επιπλέον, ειδικά με τα ελληνικά γίνεται της αλεπούς ο θάνατος. Με οχτάμπιτες γραμματοσειρές που είναι σταμπαρισμένες σαν latin. Και επιπλέον με ad hoc πολυτονικές γραμματοσειρές, όπως αυτή της Νέας Κοινωνιολογίας.

Υπο *κανονικές* συνθήκες κι αυτό ακόμα δεν είναι απαγορευτικό. Αλλά μόλις δεις ότι η λέξη γραμμή είναι U+0005 U+0006 U+0004 U+000D U+000D U+0008, δηλαδή η "κωδικοσελίδα" πάει α,γ,ρ όπως και να το κάνουμε η ψευτολύση του ocr μοιάζει ελκυστικότερη

Elias είπε...

Και η άλλη πλευρά του νομίσματος:
Επιχαίρεις με την απόφαση απόσυρσης ενός χυδαίου βιβλίου, αλλά παραθέτεις παραδείγματα της εν λόγω χυδαιότητας για να την εμπεδώσουν καλά οι αναγνώστες σου.

Αν θεωρείς ότι όλες αυτές οι εκφράσεις συνιστούν οπισθοδρόμηση χωρίς τίποτα το παιδαγωγικό, ποιος ο λόγος να τις αναπαραγάγεις στις σελίδες σου; Σε σώζουν τα εισαγωγικά μέσα στα οποία τις έχεις περικλείσει;

Υπάρχει και μία άλλη αντίφαση όταν είσαι σκανδαλιστικός υπερασπιστής της αγνότητας. Από αυτή την άποψη, ο ΕΛ. ΚΟΣΜΟΣ και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γίνονται σαν την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ: το ίδιο συνδικάτο.

(Πού έγκειται η χυδαιότητα στο δικέφαλο πέος της εντατικής;)

Γνωμοδότης είπε...

Και τι ωραία τι καλά, μέχρι που διαπιστώνεις πως για τα pdf δεν υπάρχει κείμενο, παρά glyph τοποθετημένα στη σελίδα.

Όντως; Δηλαδή ως outlines; Τότε πως δουλεύει το search στα νορμάλ πεντέφια; Ή κάποια είναι και με κείμενο, ενώ άλλα μόνο με glyphs;

Υπο *κανονικές* συνθήκες κι αυτό ακόμα δεν είναι απαγορευτικό. Αλλά μόλις δεις ότι η λέξη γραμμή είναι U+0005 U+0006 U+0004 U+000D U+000D U+0008, δηλαδή η "κωδικοσελίδα" πάει α,γ,ρ όπως και να το κάνουμε η ψευτολύση του ocr μοιάζει ελκυστικότερη

Τουλάχιστον πάει α,γ,ρ μονίμως; Μπορείς δηλαδή να φτιάξεις πίνακα αντικατάστασης; Καμμιά 50 χαρακτήρες δεν θα είναι με στίξη και πολυ-τόνους;

Γνωμοδότης είπε...

Αν θεωρείς ότι όλες αυτές οι εκφράσεις συνιστούν οπισθοδρόμηση χωρίς τίποτα το παιδαγωγικό, ποιος ο λόγος να τις αναπαραγάγεις στις σελίδες σου; Σε σώζουν τα εισαγωγικά μέσα στα οποία τις έχεις περικλείσει;

Δεν μας είπε ότι τις θεωρεί τέτοιες ο ίδιος, αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα. Κατέδειξε την αντίφαση της "Ε".

Το ότι "επιχαίρει" και ότι "θεωρεί ότι όλες αυτές οι εκφράσεις συνιστούν οπισθοδρόμηση χωρίς τίποτα το παιδαγωγικό" είναι δική σου ανάγνωση, δεν προκύπτει από το πόστ.

Ούτε πέφτει σε αντίφαση αναδημοσιεύοντας τες. Πρώτον επειδή ο ίδιος μπορεί να τις θεωρεί αριστουργηματικές και παιδαγωγικές (δεν το αποκλείει το πόστ του).

Δεύτερον μπορεί να τις θεωρεί αντι-παιδαγωγικές, ήτοι κατάλληλες για σχολική βιβλιοθήκη αλλά κατάλληλες για κανονική βιβλιοθήκη ή μπλόγκ.

Elias είπε...

Γνωμοδότη, το σχόλιό μου αναφερόταν στον ΕΛ. ΚΟΣΜΟ, όχι στον άνθρωπο από τη Μαντζουρία. Την εφημερίδα ερωτώ -κατά το πρότυπο του post.

Σαφώς και δεν προκύπτει από το post ότι "όλες αυτές οι εκφράσεις συνιστούν οπισθοδρόμηση χωρίς τίποτα το παιδαγωγικό". Προκύπτει όμως από το άρθρο του ΕΛ. ΚΟΣΜΟΥ.

Manchurian είπε...

@γνωμοδότης, παρεξήγηση, με το δεύτερο πρόσωπο ο Elias στον Ελεύθερο Κόσμο απευθύνεαι. Νομίζω δηλαδή.

@elias, από τον Ελεύθερο Κόσμο δεν δύναται δεν ημπορεί κανείς να έχει απαιτήσεις. Εξάλλου είναι δεδομένη η λαχτάρα του λογοκριτή για το σκοτεινό αντικείμενο του σκανδάλου. Αν μπορείς να βρεις τα Αγνά Νιάτα θα γελάσεις με τη ψυχή σου.

Το δικέφαλο πέος, χωρίς να παίρνω όρκο, είναι επιλήψιμο επειδή προκαλεί double envy. Συνεκδοχικά αλλά σε ένα πιο ιντελεκτυέλ επίπεδο επειδή μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνους συνειρμούς με το ξυράφι του Όκκαμ.

Θα επανακάμψω με Παζολίνι, που είναι ο κατεξοχήν ειδικός στη δίωξη του άσεμνου.

(καλά, υπάρχει έφηβος που χρησιμοποιεί τη λέξη πέος;)

Manchurian είπε...

@elias, μαζί γράφαμε!

Manchurian είπε...

@γνωμοδότης περί pdf, εννοώ πως what you see as visual layout is not what you get as logical layout. Δηλαδή όταν βλέπεις μια σελίδα με δύο στήλες κειμένου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η πρόταση της αριστερής στήλης συνεχίζει στην "απο κάτω" γραμμή της ίδιας στήλης, κι όχι στη "γειτονική" πρόταση της δεξιάς στήλης.

Δεν είναι θεωρητικό. Το έχω πετύχει σε pdf εφημερίδας. Επίσης έχω δει εφφέ text shadow τυπώνοντας το κείμενο διαδοχικά με ελαφρά μετατόπιση κάθε φορά. Με copy-paste παίρνεις τη φράση 3-4 φορές.

Με όρους επεξεργαστή κειμένου είναι παράλογο, με όρους DTP είναι (περίπου) αυτονόητο. Άλλωστε η φορητότητα του pdf έχει να κάνει με την εμφάνιση, όχι με την επεξεργασία.

Αυτά είναι λίγα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα generic tool. Αν θες αποκλειστικά για τη Νέα Κοινωνιολογία, ευτυχώς το layout είναι οκ, αλλά για τη γραμματοσειρά μένει να αποδειχθεί. Για να γίνουν τα ίδια τα pdf indexable το θεωρώ αδύνατο. Να εξαχθεί το κείμενο σε unicode γίνεται.

Γνωμοδότης είπε...

@elias

Α, οκ, πάσο.