25 Σεπτεμβρίου 2008

Στη ζώνη του δημοσιογραφικού λυκόφωτος

Τα πράγματα είναι απλά.

Στις 12 Αυγούστου του 2007 η εφημερίδα Το Παρόν αποκαλύπτει τις δραστηριότητες Εφραίμ και σία.

Ο Ήλιος κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, ή το αντίστροφο όπως ισχυρίζονται κάποιοι περίεργοι, και βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 2008. Οι μύγες έχουν αποκτήσει το νενομισμένο αυγουστιάτικο βάρος και τίποτα δεν προϊδέαζει για το πόσο διαφορετικός θα είναι αυτός ο Αύγουστος.

Ο Άλφα αποκαλύπτει τις δραστηριότητες Εφραίμ και σία.

ΣΟΚ!

Δεν έχω παρακολουθήσει και την τελευταία λεπτομέρεια της υπόθεσης, νομίζω όμως πως από το ρεπορτάζ του Προκόπιου δεν απουσιάζει κάποια ουσιώδης πτυχή. Αντίθετα, εξηγεί π.χ. πως μια λίμνη βρέθηκε με ιδιοκτήτη, λες και είμαστε Αγγλία.

Εντάξει, τον Αύγουστο του 2007, και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κυριαρχούσαν άλλα θέματα. Οι φωτιές, οι εκλογές, το ΠΑΣΟΚ. Και όπως αντιλαμβάνεται κανείς ούτε το ξέπλυμα μαύρης γης (μπράβο μου!) κολλάει με τις φωτιές, ούτε οι μπίζνες υπουργικών οικογενειών είναι συνατόν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα εν μέσω εκλογών. Και πάλι, είναι δυνατόν να χρειάστηκε να φτάσουμε ξανά στον Αύγουστο;

Για κάποιο λόγο επί δώδεκα μήνες μοιάζει να συντελείται μια συνεννοημένη αποσιώπηση. Από κόμματα και ΜΜΕ, εννοώ τους ιδιοκτήτες αμφότερων. Τα αδέπσοτα σκυλιά γαβγίζουν αλλά να δαγκώσουν δεν μπορούν. Εφραίμ και σία απολαμβάνουν μια ασυλία ανεξήγητη. Κι αν οι δικαστικές περιπέτειες του Κοντομηνά λειτούργησαν σαν υποτιμημένος καταλύτης, παραμένει η απορία ποιος παράγοντας ή συνδυασμός λειτουργούσε σαν αξιόπιστος αναστολέας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και πρέπει να μιλάμε για ανασταλτικό παράγοντα με πολύ ισχυρή δράση, αφού από τη στιγμή που τα πιθηκάκια τράβηξαν τα χέρια από το στόμα, τα μάτια και τα αυτιά τους η χημική αντίδραση κυλάει ρολόι. Όλα στο φως, ναι, με τη διαφορά ότι τα όλα και πριν στο φως ήταν. Σε εθελούσιο σκοτάδι ήταν ακριβώς οι φωτοχύτες, κατά το νεροχύτες.

Κι αυτό είναι σκάνδαλο πολύ πιο πνιγηρό από τα κατορθώματα Εφραίμ και σία.

2 σχόλια:

Elias είπε...

Νομίζω ότι, ως ένα σημείο, το πράγμα εξηγείται από αυτό που ανακάλυψε η Ροδιά. Δεν αρκεί μόνο να έχεις ένα μήνυμα να μεταδώσεις, πρέπει να βρεις και το σωστό τρόπο.
Εννοώ πως όταν είσαι δημοσιογράφος κι έχεις στα χέρια σου τέτοια είδηση-κελεπούρι, δεν ανατρέχεις στις λογοτεχνικές σου ικανότητες. Αντιθέτως, βγάζεις τη μέσα σου "Αυριανή", γράφεις έναν πιασάρικο τίτλο (ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ κ.λπ.), λες όλη την ιστορία στην πρώτη παράγραφο και τη συμπληρώνεις στο υπόλοιπο του κειμένου με φαρμακερά σχόλια.

Το άρθρο του "Παρόντος" παραήταν σοφιστικέ για μία τέτοια είδηση. Διαβάζεις τις τρεις πρώτες παραγράφους και δεν έχεις μάθει τίποτα, ούτε καν ξέρεις πού το πάει ο συντάκτης. Το γράψιμό του είναι υπερβολικά κομψός ("Ο πατέρας Εφραίμ είναι εξαιρετικός πνευματικός καθοδηγητής. Σε παραλαμβάνει απλό δημοσιογράφο και σε παραδίδει στην κοινωνία υπουργό Τύπου"). Δεν παίζεται έτσι το παιχνίδι όταν παρουσιάζεις μία βόμβα μεγατόνων. Ως ένα σημείο, το πράγμα εξηγείται.

Τρίχες, καθόλου δεν εξηγείται. Κάποιος υπερέβη ένα όριο εις βάρος του Κοντομηνά κι αυτός τον περιποιήθηκε, τελεία και παύλα.

Manchurian είπε...

Υπάρχει κι αυτό το δυσοίωνο «Διότι μου λένε ότι για τον λόγο αυτό, για ένα σχόλιο σχετικό με το θέμα, υποπολλαπλάσιο αυτής της στήλης, έχασε τη δουλειά του γνωστός οικονομικός συντάκτης μεγάλης εφημερίδας»

Συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Εγώ λέω όχι. Αλλά αν σήμερα ήθελα να χτυπήσω τον Ρουσόπουλο, τον συγκεκριμένο ισχυρισμό θα τον έκανα σημαία.