Η υπόθεση της «μαφίας της Κρήτης», όμως, που ήρθε στην επιφάνεια μετά τη δολοφονική ενέδρα [...] , περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη συμπεριφορά του επίσημου κράτους. Η Κρήτη τείνει να αναδειχθεί σε ένα ιδιόμορφο... προτεκτοράτο του οργανωμένου εγκλήματος, που το χαρακτηρίζουν οι υψηλές διασυνδέσεις που διατηρεί με τον κρατικό μηχανισμό και τα οικονομικά συμφέροντα στο νησί.Θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από ρεπορτάζ στο Βήμα της ερχόμενης Κυριακής. Αλλά δεν πρόκειται, έχει ήδη δημοσιευτεί. Στο Βήμα της 23ης Φεβρουαρίου του 1997. Ένα άλλο εμπόδιο για την αναπαραγωγή είναι οι αναφορές στον τότε υπουργό Δ.Τ. Γιώργο Ρωμαίο
- όπως τουλάχιστον είπαν οι ειδικοί στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίο
- όπως διατυπώθηκε και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίο
- όπως είπε στον κ. Ρωμαίο
Λοιπόν τη θυμάμαι πολύ καλά την περίπτωση. Αφενός το πρωτοφανές του στόχου και της μεθόδου, αφετέρου το άγχος για την τύχη της δύστυχης. Πάλευαν οι γιατροί να της σώσουν τη ζωή και ότι γινόταν από τα πόδια της.
Παραδόξως η υπόθεση "ξεχάστηκε". Αν η Κρήτη τείνει (είναι;) να γίνει η ελληνική Σικελία, ο Σολδάτος μάλλον δεν ήταν ακριβώς ο έλληνας Νταλά Κιέζα. Αλλά αν θες να θεωρείσαι κράτος, διεφθαρμένο έστω μέχρι αηδίας αλλά σοβαρό, χαράζεις ένα σύνορο. Το μονοπώλιο της "νόμιμης" βίας.
Ο Κώστας Κυριακόπουλος δίνει μια κατατοπιστική περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το εν λόγω μονοπώλιο το 1997.
Tον Οκτώβριο του 1991, στην Kρήτη άγνωστοι είχαν ανατινάξει το αυτοκίνητο του αστυφύλακα Eυτύχη Πανούση, 42 ετών τότε, που ήταν σταθμευμένο στην Aγία Mαρίνα των Xανίων. Kαι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ήταν η σειρά της «Mερσεντές» του τότε διοικητή Aσφαλείας Hρακλείου, Δημήτρη Στρίγγου. Mια επίθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όμοια με τη χθεσινή. Mόνο που ευτυχώς εκείνη ήταν αναίμακτη. Οι «εχθροί» του είχαν τοποθετήσει τη βόμβα κάτω από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου του. Ο τότε διοικητής της Aσφάλειας Hρακλείου απέδωσε την επίθεση στα οργανωμένα κυκλώματα του εγκλήματος και στα αλλεπάλληλα χτυπήματα της Aστυνομίας εναντίον του. «H Aσφάλεια και η Aστυνομία είναι αντίπαλες με το έγκλημα. Στην αντιπαλότητα αυτή οι αστυνομικοί γίνονται στόχος των εγκληματιών», είχε πει τότε ο Δημ. Στρίγγος.Δέκα χρόνια μετά έχω την την εντύπωση ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Και πριν αρχίσει να βελτιώνεται, θα επιδεινωθεί κι άλλο.
Tον Iούλιο του 1995, στις 20 του μηνός, ανατινάχθηκε το αυτοκίνητο του προϊσταμένου της ομάδας δίωξης λαθρεμπορίου και ναρκωτικών του τελωνείου Προμαχώνα, Aλέξανδρου Kαρακινάρη. Hταν παρκαρισμένο σε σταθμό αυτοκινήτων στην Aνω Tούμπα της Θεσσαλονίκης. «Eχω δεχθεί πολλές απειλές τα τελευταία χρόνια», είχε πει τότε ο προϊστάμενος.
(αχρείαστη διευκρίνιση, δεν είσαι βλάκας, αλλά ο τίτλος είναι λογοπαίγνιο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου