13 Απριλίου 2008

Νέα παλιά δήλωση Κίσινγκερ

Εξίσου προκλητική με την παλιά παλιά δήλωση.
«Ο τουρκικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό τον πλήξαμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Μόνο έτσι θα συνετιζόταν. Εννοώ, δηλαδή, ότι ξεριζώσαμε τα αραβικά από τη γλώσσα του και επιβάλλαμε το λατινικό αλφάβητο, εξοβελίσαμε τη θρησκεία από τη δημόσια σφαίρα, και καταφέραμε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει. Έτσι επιτύχαμε να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ»
Η πρόκληση συνίσταται στο ότι αυτά συνέβησν όντως και επιπροσθέτως, παρά το ότι συνέβησαν, εκατό (λέμε τώρα) χρόνια μετά πρόεδρος και πρωθυπουργός είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι.

3 σχόλια:

Γνωμοδότης είπε...

Σωστά, αλλά ο "τούρκικος λαός" ήταν λαοί —αν εδώ είχαμε και αρβανίτες (και κάτι μουσουλμάνους κλπ) εκεί να δείς χαμός.

Και "ενώθηκαν" υπο τη στέγη ενός -και με τα δεκανίκια που αναφέρεις -και με κάνα δυο γενοκτονίες (αρμένιοι, πόντιοι) και τίποτα εκδιωγμούς (έλληνες πόλης, μικράς ασίας, κλπ). Α, και το κουρδικό —όλο και κάτι θα ξεχνάω (παρεμπιπτόντως έβαλα κανονικό mdash, όχι δευτεράντζες).

Ακόμα και έτσι την πολιτισμική τους ιδιοπροσωπεία την διατηρούν δημοσίως εντονότερα από εμάς. Πάντως όντως πέτυχαν "να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ"

;-)

Manchurian είπε...

Αυτό που μου δείχνει η περίπτωση της Τουρκίας είναι πως οι πολιτισμικές ρίζες δεν εξαφανίζονται με το κόψιμο. Μάλλον καινούρια βλαστάρια βγάζουν.

Θα ήθελα να ήξερα τουρκικά να ψάξω για κάποια ανάλογο μύθο εκεί. Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει.

Γνωμοδότης είπε...

Αυτό που μου δείχνει η περίπτωση της Τουρκίας είναι πως οι πολιτισμικές ρίζες δεν εξαφανίζονται με το κόψιμο. Μάλλον καινούρια βλαστάρια βγάζουν.

Εξαρτάται και από την σχετική δυναμική του «κόφτη» και του «κομμένου».

Π.χ. τι απέγιναν οι "πολιτισμικές ρίζες" των 2 εκατομμυρίων Ινδιάνων που απέμειναν στας ΗΠΑ;

Πως τα πάνε οι ελληνικές τέτοιες -όρα και τον κ. Γιανναρά στην Ορθοδοξία και Δύση και αλλαχού.