28 Νοεμβρίου 2008

The Spy Who Called Me Names

Όπως πληροφορούμαστε από το έγκριτο και εσχάτως κατασυκοφαντημένο buzz, στη μακρινή Αμερική οι αναγνώστες του Αστέρα του Κάνσας κλήθηκαν να προτείνουν την κατάλληλη διατύπωση για την ανασκευή μιας ανακρίβειας.

Εντάξει, το αντικείμενο είναι για γέλια. Θυμίζει λιγο τον ανταγωνισμό Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής. Αλλά πέρα από τη δημιουργία θορύβου υπάρχει και μια πραγματικότητα. Ένα ελληνικό παρατηρητήριο ανασκευών και διορθώσεων θα βάραγε μύγες.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας υστερεί. Μπορεί σε ποσότητα να τρέχουμε και να μη φτάνουμε, αλλά σε ποιότητα είμεθα αξεπέραστοι. Χάρη σε ένα σχόλιο του Τελεολογικού στο buzz βρήκα αυτή την ενδιαφέρουσα ανάκληση. Αστέρα του Κάνσας διάβαζε να μαθαίνεις

Ανάκληση

Σε εκτέλεση της απόφασης 7451/2006 του Εφετείου Αθηνών που δέχθηκε εν μέρει αγωγή του κ. Ριχάρδου Σωμερίτη κατά της «Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.» και του Γιάννη Τριάντη, η «Ε»

Ανακαλεί

1ον τη φράση από την επιστολή της Κυρίας Βάσιας Καραγιάννη-Καραμπελιά (που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 08.12.2003) «Μήπως το μένος του κ. Σωμερίτη εναντίον μου οφείλεται στο φόβο μήπως το όνομά του συνδεθεί με τους Αγγλους πράκτορες που εκείνη την εποχή έψαχναν τον Γιωτόπουλο, δεδομένου ότι, ας μην το ξεχνάμε, σε κάποια άρθρα του ειρωνεύεται αυτούς που προσπαθούσαν να αποφύγουν τη συνεργασία με "συμμαχικές υπηρεσίες";» και

2ον τη φράση από το δημοσίευμα του Γιάννη Τριάντη (φύλλο της 09.07.2004) αναφερόμενη στον κ. Ριχάρδο Σωμερίτη «...αυτός που "ρωτούσε" για τον Γιωτόπουλο στα Παρίσια - όταν το όνομα αυτό το ήξεραν μόνο οι ασφαλίτες και οι Αμερικανοί...».

Και Δηλώνει ότι ο κ. Σωμερίτης δεν ήταν και δεν είναι πράκτορας των ελληνικών ή ξένων μυστικών υπηρεσιών ούτε συνεργάτης τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/07/2008

Πρώτη παρατήρηση, το ανακληθέν μοντέλο σχόλιο του Γιάννη Τριάντη δεν δημοσιεύτηκε στις 9 αλλά στις 10 Ιουλίου 2004. Δεν χάθηκε ο κόσμος για τη μια μέρα, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν δείχνει ιδιαίτερο επαγγελματισμό όταν στην ανάκληση μιας ανακρίβειας εισάγεις μια καινούρια, έστω και ασήμαντη.

Παρατήρηση δεύτερη, η Ελευθεροτυπία δεν ομολογεί ένα δικό της λάθος. Αλλά αξιωματικά αποφαίνεται για τη σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού των μυστικών υπηρεσιών. Όλου του κόσμου. Ακόμα και της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας των νήσων Κιριμπάτι; Η άλλη όψη της ομολογίας Μ. Βασιλάκη, ότι έδρασε κατόπιν εντολών. Αναρωτιέμαι, οι ενάγοντες διαβάζουν ποτέ με τα μάτια ενός τρίτου;

Παρατήρηση τέταρτη (έκπληξη, απρόσεχτε αναγνώστη!), η ανάκληση δεν αφορά το σύνολο του σχολίου αλλά ενός συγκεκριμένου τμήματος.

Βρίζει, πάλι, τη στήλη ο Ριχάρδος Σωμερίτης (από το «Βήμα»). Ελεεινολογεί. Τιμητικό για τη στήλη. Και αρκούντως διασκεδαστικό... Πάντως, ο άνθρωπος που καθύβριζε τον αείμνηστο Κονδύλη, και αυτός που «ρωτούσε» για τον Γιωτόπουλο στα Παρίσια -όταν το όνομα αυτό το ήξεραν μονάχα οι ασφαλίτες και οι Αμερικανοί- συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα ήθους...

Επομένως, είτε επειδή δεν το ζήτησε ο Σωμερίτης, είτε επειδή δεν το δέχτηκε το δικαστήριο, μένουν άθικτες οι αξιολογικές κρίσεις που συνάγονται από τα ρήματα βρίζει, ελεεινολογεί και καθύβριζε. Αλλά αφού δεν είναι πράκτορας με τη βούλα της Ελευθεροτυπίας (της κυριακάτικης θα μετρούσε περισσότερο πάντως, παλιές ιστορίες), τι πειράζει;

Προσθήκη που πυκνώνει το μυστήριο, διατηρώντας το τζειμσμποντικό ύφος

A View To A Book

Τι έκαναν ο Ριχάρδος και ο Γιάννης στο Πρωτοδικείο;

Όπως λέει το Βήμα

Στις σελίδες αυτές παρακολουθούμε την ιστορία της συκοφαντικής δυσφήμησης εις βάρος του δημοσιογράφου του «Βήματος» Ριχάρδου Σωμερίτη από τον Γιάννη Τριάντη της «Ελευθεροτυπίας», τη δίκη και την καταδίκη τελικά του συκοφάντη. Ολα τα πρακτικά της διαδικασίας περιέχονται στο βιβλίο, όπως επίσης οι αποφάσεις και ένα επίμετρο με τίτλο «Επεισόδιο Π. Κονδύλη».

Αναζήτησα το επίμετρο και στάθηκα τυχερός. Ο ίδιος ο Μανώλης Βασιλάκης παραπέμπει στους e-roosters. Όπου όμως, πλέον, δεν υπάρχει το επίμετρο αλλά η σημείωση ότι αφαιρέθηκε κατόπιν παράκλησης του συγγραφέα. Κι έτσι έχουν μείνει ξεκρέμαστα λίγες δεκάδες σχόλια.

Κρίμα που δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Αν μη τι άλλο για τον κόπο που έκανε να εμπλουτίσει το τυπμένο κείμενο με τόσους συνδέσμους. Καμιά εκατοστή.

Εννοείται πως η υπόθεση ΔΕΝ θα οδηγηθεί στο αρχείο, όπως ελπίζουν ορισμένοι. Οι μυστικές υπηρεσίες της Μαντζουρίας θα κανουν το πααν για να λάμψουν η αλήθεια και ο χρυσός.

3 σχόλια:

Elias είπε...

Σαν εκείνη την κλασική ανάκληση του Ντισραέλι: "Οι μισοί εδώ μέσα δεν είναι ηλίθιοι".

Το θέμα όμως είναι πως όταν δημοσιεύεται έτσι μία ανάκληση για κείμενο τετραετίας ή πενταετίας και παραθέτονται αποσπασματικές φράσεις-χρησμοί, η όλη κατάσταση γίνεται εντελώς ακατάληπτη για τον αναγνώστη. Χρειάστηκε να διαβάσω και να ξαναδιαβάσω το δημοσίευμα της 'Ε' να καταλάβω ποιος είπε τι και ποιος εξανέστη με τι. Μάλλον το δημόσιο αυτομαστίγωμα θα ήταν πρακτικότερη λύση.

Manchurian είπε...

Και όμως η λύση είναι μπροστά μας και δεν τη βλέπουμε! Ενημερώσα το ποστ με τις νέες δραματικές λεπτομέρειες.

Elias είπε...

Μάλιστα. Δεν είχα πάρει χαμπάρι όλα αυτά, τότε ήμουν πολύ απορροφημένος με άλλα πράγματα.

Έγραψα ένα τεράστιο σχόλιο αλλά το 'σβησα τελικά. Θα πω απλώς ότι δε δικαιούται να ομιλεί για τον Κονδύλη όποιος τον αποκαλεί "Παναγιώτη", αλλά μόνο όποιος ξέρει το σωστό password: "Τάκης Κονδύλης".