Μιλάμε συχνά σήμερα για μουσουλμανικές κοινωνίες και την δοκιμασία των γυναικών στις μουσουλμανικές κοινωνίες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χριστιανικές ή οι δυτικές, ή η δική μου χριστιανική - δεν θα έπρεπε να πω «δυτική», η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς «δυτική», η Ελλάδα είναι κάπου ανάμεσα σε δύση και ανατολή - δε θα πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες που έχουμε βιώσει μέσα στις κοινωνίες μας. Στη χώρα μου, στην Ελλάδα, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου μόλις το 1952 και αν κάποιοι έχετε δει την ταινία «Ζορμπάς », θα έχετε δει ότι ο θάνατος δια λιθοβολισμού των γυναικών δεν είναι και τόσο μακρινό παρελθόν.Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Πρώτη Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Γυναικών για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη, 26.07.2005
03 Ιουνίου 2010
[Στην Ελλάδα] ο θάνατος δια λιθοβολισμού των γυναικών δεν είναι και τόσο μακρινό παρελθόν
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Ο Καζαντζάκης γνώρισε τον (ιστορικό) Ζορμπά το 1915 και η (φανταστική) πλοκή του μυθιστορήματος τοποθετείται λίγα χρόνια μετά, κάπου μετά τη λήξη του Α' ΠΠ.
Καμιά φορά, η διασκέδαση κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις. Στην αρχή πήγα να προσπεράσω το θέμα, αερολογίες του Παπανδρέου σε οργανισμούς που παράγουν περισσότερα χαρτιά παρά έργο, είπα, όμως τότε θυμήθηκα τα σοφά λόγια του Διδασκάλου (Μάιος του 2005). Ψάχνοντας γι' αυτήν την Επιτροπή, οδηγήθηκα στην Αλήθεια που μας κρύβουν επιμελώς, την οποία έχουμε τη δυστυχία να απολαμβάνουμε τακτικά στο Buzz. Φαίνεται πως κάπου εκεί, το 2005 – 2006, ο φρέσκος ακόμα Παπανδρέου διέπρεψε σε ανούσιες επαφές, κινήσεις και συγκροτήσεις αδιάφορων Επιτροπών. Όμως η συγκεκριμένη Επιτροπή (για την Παγκόσμια Προοδευτική Διακυβέρνηση κ.λπ.) κατάφερε να δώσει χειροπιαστό έργο: τρόμαξε τους συνωμοσιολόγους πολέμιους της Νέας Τάξης.
Κάτι είναι κι αυτό.
Αυτό που με τρομάζει κάπως είναι ότι για να υποστηριχθεί η άποψη περί λιθοβολισμού των γυναικών στην Eλλάδα με τον Ζορμπά μάλλον προηγήθηκε brainstorming, ή πιθανότερα σκέτο storming.
Δημοσίευση σχολίου