21 Νοεμβρίου 2012

Πόσοι είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι στην Γερμανία;

Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, ο οποίος επικαλείται τον Φούχτελ, είναι 180.000 (Η διαθεσιμότητα, ο καφές και ο Φούχτελ @ 22:20).

Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Για την ακρίβεια δεν απλά εντυπωσιακός, είναι απίστευτα εξωφρενικός.

Σημαίνει πως στη Γερμανία αντιστοιχούν 2,25 δημοτικοί υπάλληλοι ανά 1.000 κατοίκους. Δηλαδή, για να μην μπερδευόμαστε με τις υποδιαστολές, μια τυπική γερμανική πόλη 100.000 κατοίκων έχει περίπου 225 δημοτικούς υπαλλήλους.

Αλλά αν το λέει ο Φούχτελ, έστω δια χειλέων Τέλλογλου, δεν μπορεί παρά να είναι έτσι. Σκύβεις το κεφάλι και έμπλεος εθνικής ταπείνωσης ζητάς απολύσεις στους ΟΤΑ με συνοπτικές διαδικασίες.

Δυστυχώς, για την σχολή τεκμηρίωσης της μιας πρότασης, τα πράγματα είναι λιγο πιο σύνθετα.

Σύμφωνα με μία έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση στη Γερμανία (από το υπουργείο Εσωτερικών παρακαλώ) ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι 1.572.000 και ανά κατηγορία απασχολούνται ως εξής:
Σύμφωνοι, ο πίνακας προφανώς περιλαμβάνει υπηρεσίες που δεν παρέχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Αν και επίσης απουσιάζουν κάποιες.

Όμως θεωρώ εύλογο να λογαριάσει κανείς σαν δημοτικούς υπαλλήλους τους διοικητικούς του general administration. Και πιθανόν τα public institutions και το promotion of economic development λίγο-πολύ να αντιστοιχούν στις παντός είδους δημοτικές επιχειρήσεις.

Πάντως οι 180.000 δεν βγαίνουν με τίποτα.

Σε τι ακριβώς αναφερόταν ο Φούχτελ, τι κατάλαβε ο Τέλλογλου, αφού γνωρίζει γερμανικά γιατί δεν αναζήτησε κάποια πηγή με αναλυτικά στοιχεία;

Α, με ειδοποιούν πως μόλις τελειώσανε τα πέντε λεπτά.

19 σχόλια:

The Amaltheia's Investment Portfolio είπε...

Ο πληθυσμός της Γερμανίας ανέρχεται περίπου σε 82 εκ. κατοίκους.
Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία το ποσοστό του συνολικού αριθμού των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι 1,8% (1.572.000/82.000.000)
Το αντίστοιχο ελληνικό ποσοστό ποιο είναι;
Αν επιθυμούμε να κάνουμε συγκρίσεις, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας, το εύρος και το βάθος των προσφερόμενων υπηρεσιών, τον βαθμό και την έκταση εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και γενικά στο κράτος, …κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και μελέτη για συναγωγή ορθών συμπερασμάτων.

Με εκτίμηση

Manchurian είπε...

Σύμφωνα με το Μητρώο Μισθοδοτούμενων σε ΟΤΑ εργάζονται 96229 και σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 7186, ας πούμε λοιπόν πως σε μας το ποσοστό είναι 1%.

Συμφωνώ πως είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο λόγω των θεμελιωδών διαφορών, να συγκρίνουμε συνολικά τα δύο μεγέθη.

Αλλά το να πιάσουμε δυο-τρεις απολύτως συγκεκριμένες υπηρεσίες (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί) και να δούμε που εμείς είμαστε σπάταλοι, που αυτοί είναι ορθολογικοί, ε δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ένα δημοσιογράφο με πείρα στην έρευνα και γνώση της Γερμανίας.

Αντί γι' αυτό, δυο ξεκάρφωτα νούμερα και τέλος.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Ο τομέας καθαριότητας, που στην Ελλάδα απασχολεί μεγάλο αριθμό δημοτικών υπαλλήλων, δεν βλέπω να συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα (και τον τομέα ύδρευσης δεν βλέπω). Επειδή ένας τόσο μεγάλος τομέας δεν μπορεί να στριμώχνεται στο "Others", τα ποσοστά διαφοροποιούνται σημαντικά, έτσι όπως χονδρικά υπολογίζονται.

Να υποθέσω ότι όλοι οι δήμοι της Γερμανίας έχουν προσφέρει σε ιδιωτικές εταιρείες αυτόν το τομέα; Και αυτή την "τεχνογνωσία" ήρθε να μας πασάρει ο κύριος Φούχτελ;

mitrokostas είπε...

Τα στοιχεία στον πίνακα είναι ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ οι δημοσιοι υπάλληλοι της Γερμανίας !

Στην Ελλάδα κατά την απογραφή του 2010 ήταν 770.000 !!! (τουλάχιστον όσοι έκαναν δήλωση)

Ακόμη και αν τα στοιχεία του 2002 για την Γερμανία των 82 εκ. κατοίκων ακόμη ισχύουν, δεν νομίζετε ότι έχουμε περισσότερους από όσους θα έπρεπε ;

Η Αυστρία με πληθυσμό περίπου όσο η Ελλάδα έχει 250.000.

Στο τι είπε ο Fuchtel και τι κατάλαβε κάποιος δημοσιογράφος κολλήσατε;

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, εδώ στην Γερμανία το κράτος με τους "υπηρέτες" του (Staatsbedienstete) λειτουργούν, όχι τέλεια, μα αρκετά καλά, παράγουν και προσφέρουν έργο στους πολίτες τους. Στην Ελλάδα ;;
Αντί να ανοίξετε επιτέλους τα μάτια σας και τα αυτιά σας, να μάθετε κάτι από άλλους λαούς, ασχολείστε ακόμη και τώρα, που έχετε γίνει ΤΟ ρεζίλι του κόσμου, με το είπε ο τάδε και μή σας θίξει την εθνική σας υπόληψη !
Το αίσθημα της ντροπής και ταπείνωσης ακόμη δεν το νιώσατε;; Πόσο ακόμη;

Ναι Κατερίνα, τεχνογνωσία σας προσφέρει, αλλά βέβαια εσείς οι αλεπούδες τον πήρατε πρέφα. ότι κάτι άλλο πονηρό έχει στο μυαλό του...

"Ότι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" έλεγαν παλιά...

Βαρέθηκα πιά να σας υπερασπίζομαι και να σας δικαιολογώ εδώ στην ξενιτιά, δεν αξίζετε κανενός βοήθεια....

mitrokostas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

mitrokostas,
αφού βαρέθηκες να μας υπερασπίζεσαι, στείλε μας το λογαριασμό να σε ξοφλήσουμε για τις υπηρεσίες σου και να προσλάβουμε άλλον.

υ.γ.
μπα τι πονηρό να έχει; Η Γερμανία είναι κράτος φιλάνθρωπο και φροντίζει για την ευημερία όλων μας. Το έλεγε και ο Αρτέμης Μάτσας στα κατοχικά δράματα, αλλά τον είχαμε παρεξηγήσει: "οι γερμανοί είναι φίλοι μας και μας αγαπάνε."

Manchurian είπε...

@Κατερίνα σ-Μ έχει πολύ ενδιαφέρον η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία. Κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις και δεν προσφέρεται για συμπεράσματα επιπέδου ατάκας.

Παράδειγμα

Some Länder (up to now Bavaria and Thuringia) have even felt compelled to counteract the "outsourcing folly" of local authorities by passing legal previsions which are expected to be enforced by the state agencies in charge of legally supervising the local authorities. One regulation is that "the tasks to be outsourced must be performable outside the general (public) administration".

Manchurian είπε...

@mitrokostas πιστεύω πως η προσφυγή στο συναίσθημα (και εκ προοιμίου αποδέχομαι πως αυτό εκφράζεται γνήσια) δεν ωφελεί σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις.

Η έκθεση προσδιορίζει τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στα 4,8 εκατομμύρια. Από αυτούς στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάγονται 1,5 εκατομμύριο.

Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτό το 1,5 εκατομμύριο ανταποκρίνονται στο ρόλο και τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Αυτό που υποστηρίζω, ομολογώ κάπως (αλλά όχι και εντελώς) αυθαίρετα, είναι πως οι 180.000 πρέπει να είναι είτε αποτελέσμα παρεξήγησης από τον Τέλλογλου είτε υποεκτίμσης εκ μέρους του Φούχτελ.

Τίποτα περισσότερο.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Δεν θα χαρακτήριζα ως ατάκα ούτε το συμπέρασμα του/της TAIP για ποσοστό 1,8%, ούτε το δικό σου για 1%, όσο κι αν είναι δύσκολη –έως αδύνατ η- η εξαγωγή συμπερασμάτων από τα στοιχεία της λίστας.

Κατά τα λοιπά, δεν αμφιβάλλω ότι όλες οι ιστορίες έχουν ενδιαφέρον, ακόμα κι αυτές που αποτελούν αρνητικό παράδειγμα, αλλά δεν γίνεται να γνωρίζουν όλοι, όλες. Από το παράδειγμά σου, για ό,τι αφορά στον έλεγχο και τις αναθέσεις τής Τ.Α. στην Γερμανία, στην Ελλάδα υπάρχουν επιτροπές τόσο για την ανάθεση όσο και για την διεξαγωγή των διαγωνισμών ανάθεσης (πάνω από ένα ορισμένο ποσό) και τέλος, όπως οριζει το άρθρο 98 του Συντάγματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει όλη την διαδικασία προκειμένου να εγκρίνει την πληρωμή.

Manchurian είπε...

Στην πρόταση του Τέλλογλου αναφερόμουνα σαν ατάκα.

mitrokostas είπε...

Επιμένω.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτοί του πίνακα. Σήμερα (στοιχεία 2011) περίπου 1.6 εκ.
Αυτούς τους αριθμούς μετάφρασε ο δημοσιογράφος σαν "δημοτικούς" υπαλλήλους, που σαφώς είναι άλλη κατηγορία.

Ο συνολικός αριθμός όλων των απασχολουμένων στη δημόσια διοίκηση είναι όσοι γράφεις: 4.6εκ

Ο ορισμός του δημόσιου υπάλληλου είναι διαφορετικός (Link3):
π.χ.: Αστυνομία, Πυροσβεστική, Τελωνεία, Εφορία, Δικαστικό Σώμα, ανώτερη διοίκηση δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών του κράτους (Bund) και των κρατιδίων (Länder), Διπλωματικό Σώμα, Στρατιωτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Κάποιοι εφ'όρου ζωής, άλλοι για ορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να τους απολύσει κανείς και για αυτό σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητοι απο την εκάστωτη κυβέρνηση (η οποία ετσι και αλλιώς δεν έχει δικαίωμα να διορίζει τα "δικά της παιδιά" ;-)
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν απολύονται για σοβαρά παραπτώματα!

Αλλά η σημαντικότερη διαφορά τους ως προς τους άλλους δημοτικούς και γενικώς εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα: δεν έχουν δικαίωμα απεργίας !!

Όποια νούμερα και να πάρεις, στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα έχει τουλάχιστον υπερδιπλάσιους.
Και ενώ εδώ το κράτος δουλεύει, εκεί πίνει (και πετά) καφέδες!

Για όσους ενδιαφέρονται για αναλυτικούς αριθμούς:

Link1: http://de.wikipedia.org/wiki/Beamter_(Deutschland)#Laufbahngruppen

Link2: http://www.bmi.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Broschueren/2011/personalstruktur.pdf?__blob=publicationFile

Link3: http://www.bmi.bund.de/DE/Themen/OeffentlDienstVerwaltung/OeffentlicherDienst/Beamte/Beamtenrecht/beamtenrecht_node.html


Επιμένω και άλλο.

Δεν είναι το πρόβλημα ότι κατάλαβε ο Τέλλογλου κάτι λάθος. Αν είναι σωστός δημοσιογράφος, θα επανεξετάσει και θα επανορθώσει.
(Υπάρχουν κατά πολύ χειρότερες περιπτώσεις στην ελληνική δημοσιoγραφία, δες σκαι vs. Κρίτωνα Αρσένη)

Το πρόβλημα είναι οτι έρχονται να βοηθήσουν και κάποιοι τους παίρνουν με τους καφέδες.
Το πρόβλημα είναι κάποιοι άλλοι πετάνε υπονοούμενα και συννωμοτικές θεωρίες και σπέρνουν την διχόνοια, για να θερίσουν τι;
Το πρόβλημα είναι οτι κάποιοι, υποτίθεται "νέα μυαλά" υποστηρίζουν ανοικτά πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, ακριβώς αυτές που έφεραν την χώρα σε αυτήν την κατάντια.
Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες σε όλα αυτά κλείνουν μάτια και αυτιά και περιμένουν θαύματα.



PS. Κατερίνα, μην ανησυχείς, δεν σου κόστισα τίποτα εως τώρα, ούτε οι υπόλοιποι Έλληνες του εξωτερικού που προσπαθούμε να διορθώσουμε κάπως την εικόνα της Ελλάδας.
Αναρωτήθηκες ποτέ τι τραβάμε κάθε μέρα και τι εξευτελιστικά σχόλια αναγκαζόμαστε να υπομένουμε για λογαριασμό σας;
Αναρωτήθηκες ποτέ σε πόσο δύσκολη θέση μας φέρνετε με τα καμώματα σας;
Σου προσφέρουν τεχνογνωσία για να διορθώσεις τον κρατικό μηχανισμό και τους βρίζεις.
Αναρωτιέσε όμως κάθε μέρα και στιγμή για ποιό λόγο δεν σου δίνουν επιτέλους τα λεφτά...
Βέβαια μας θυμάστε μόνο όποτε σας συμφέρει.

Αλλά αν θέλεις να με ανταμείψεις στείλε 3€ μέσω paypal για μια μπύρα ;-) εκτός και αν είσαι δημόσιος/δημοτικός υπάλληλος, τότε άσε καλύτερα, να σου στείλω εγώ…

Για εξήγησέ μας όμως, τι το πονηρό έχει στο μυαλό του ο γερμανός;
Και για ποιούς λόγους ακριβώς να φροντίσει το γερμανικό κράτος και ο γερμανός φορολογούμενος για την ευημερία σου ;;
Και ποιοί είναι κατά την γνώμη σου οι πραγματικοί φίλοι της Ελλάδας ;
Ή ποιόν άλλον σκέφτηκες να προσλάβεις για αυτές της "υπηρεσίες" ;;

mitrokostas είπε...

PS.PS. Φιλικά πάντα :-)

Χρήστος είπε...

Εντυπωσιακός ο αριθμός των εργαζόμενων στο γερμανικό Δ.Τ. Όχι σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά με τη Βρετανία. Εκεί οι εργαζόμενοι του Δ.Τ. είναι συνολικά περίπου 6 εκατομμύρια.

Η πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών δε (20 εκ. περισσότεροι κάτοικοι στη Γερμανία) με μπερδεύει περισσότερο.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Manchurian,
μπερδεύτηκα επειδή έγραψες για συμπεράσματα, εντάξει τώρα. Ελπίζω να μου επιτρέψεις να πάρω άλλα πέντε λεπτά για να απαντήσω στον...

mitrokostas,
ξαναδές τι έγραψα και θα διαπιστώσεις πως ούτε τους έβρισα ούτε αναρωτήθηκα για ποιο λόγο “δεν μου δίνουν τα λεφτά”.. Eπίσης, ούτε δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος είμαι, αλλά για την μπύρα και ό,τι άλλο κέρασμα επιθυμείς, ευχαρίστως να το φροντίσω (δι’ αντιπροσώπου). Στην υγειά σου!

Αν σε φέρνουμε σε δύσκολη θέση με τα καμώματά “μας”, σκέψου σε πόσο δύσκολη θέση θα έφερνες εσύ αυτούς αν ακολουθούσες διαφορετική "υπερασπιστική γραμμή". Λυπάμαι να σου πω ότι η υπερασπιστική γραμμή σου, είναι λανθασμένη. Αν τα καμώματα των ελλήνων πολιτικών εξουσίας, που άδειασαν τα ταμεία, σε φέρνουν σε δύσκολη θέση, θύμησε σ’ αυτούς που σε αναγκάζουν να υπομένεις εξευτελιστικά σχόλια, ότι η Γερμανία αιματοκύλησε δύο φορές την Ευρώπη, ότι πήραν με το ζόρι δανεικά κι αγύριστα, ότι λεηλάτησαν αρχαιολογικούς θησαυρούς και χρυσό της Τράπεζας Ελλάδος, και ότι κάνουν διεθνές εμπόριο μοιράζοντας μίζες. Ξέρεις...

Έτσι, αντί να παιδεύεσαι να “διορθώσεις κάπως την εικόνα της Ελλάδας”, θα τους πληροφορούσες για την πραγματικότητα, με μάρτυρα την σύγχρονη ιστορία. Οπότε, θα τους ανάγκαζες να τρέχουν αυτοί να διορθώσουν "κάπως" την εικόνα της δικής τους χώρας, αν και κρίνω ως μη αναστρέψιμη τη ζημιά στην εικόνα της.

Τέλος, ο γερμανός φορολογούμενος, δεν έχει δώσει μισό σέντ για μένα. Δεν το λέω εγώ, , το λέει ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλιστών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα η Γερμανία παρείχε στην Ελλάδα μόνο εγγυήσεις δανείων. Αν ο γερμανός πολιτικός ψεύδεται, και ο γερμανός φορολογούμενος έχει δώσει το κάτι τις του, ξέρεις ότι από εμάς που αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα, έχει πάρει πολλά περισσότερα. Γι αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια τις συντάξεις που παίρνουν οι 20 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας, ενώ η δική μας κυβέρνηση και οι διεθνείς κερδοσκόποι/τοκογλύφοι καταδικάζουν τους έλληνες συνταξιούχους σε εξαθλίωση. Επομένως, ο γερμανός φορολογούμενος
μού χρωστά δεν του χρωστάω,
έχε γεια σε χαιρετάω...

:-)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

αποκατάσταση του 2ου λινκ:

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια τις συντάξεις που παίρνουν οι 20 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας.

mitrokostas είπε...


Κατερίνα,

πρώτα απ΄όλα με το "εσύ", εννοοώ "εσύ ο έλληνας" γενικά, και όχι εσύ προσωπικά.

Όσον αναφορά την υπερασπιστική γραμμή, δεν είναι η δική μου λανθασμένη, αλλά η δική σου είναι τουλάχιστον εκτός θέματος. Για τους εξής λόγους:

1. δεν με φέρνουν σε δύσκολη θέση τα "καμώματα" του παρελθόντος, πολιτικών αλλά και πολιτών, που τις τελευταίες δεκαετίες κατάκλεψαν το ελληνικό κράτος και δημόσια περιουσία, εις βάρος των υπόλοιπων που πληρώνανε συνεπείς τους φόρους και δεν προσπαθούσαν να βολευτούν στο δημόσιο. Αυτά πια είναι γνωστά σε όλη την υφήλιο!
Αλλά τα σημερινά "καμώματα" : η άρνηση της πραγματικότητας, η άρνηση της αλλαγής νοοτροπίας, οι βιαιοπραγίες, λεκτικές και μη, κατά διπλωματών και ξένων υπηκόων, οι ¨δεν πληρώνω¨, οι ¨πάρτα από τους άλλους", η διατήρηση των βολεμένων κτλ. Σε γενικές γραμμές η άρνηση για πραγματικές αλλαγές με σκοπό τη δημιουργία αποτελεσματικού κράτους και αξιοκρατικής κοινωνίας.

2. δεν είναι σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση η Ελλάδα, ώστε να μπορώ εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας να χρησιμοποιήσει τα δικά σου επιχειρήματα, δηλαδή για τα δανεικά, το χρυσό, τα αρχαία, αλλά και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης που ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Γερμανία.
Και ίσως και τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Είναι πια πολύ αργά. (Θυμήσου την απόφαση ιταλικού! δικαστηρίου πρόσφατα).
Όταν η Ελλάδα είχε την δυνατότητα να κινηθεί δικαστικά, δυστυχώς ήταν όλοι απασχολημένοι να τρώνε τις κοινοτικές επιχορηγήσεις και να χτίζουν αυθαίρετα (90's), και…

3. …αυτά τα δισεκατομμύρια να τα συμψηφίσουμε;;

4. με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο για να βρούμε και άλλους λαούς που κατά 1000% είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή μιζέρια και όχι ο ίδιος ο Έλληνας.


5. "από εμάς που αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα, έχει πάρει πολλά περισσότερα": και ιταλικά, ολλανδικά, γαλλικά, βουλγαρικά, ισπανικά, κινέζικα, αμερικανικα… κτλ.κτλ. Το πρόβλημα είναι όλοι οι άλλοι δηλαδή και όχι ο Έλληνας που δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει και να παράγει αποτελεσματικά ;;

6. η μίζα & το φακελάκι είναι ελληνικές εφευρέσεις (όμως ξεχάσαμε να πατεντάρουμε), τις οποίες τελειοποιήσαν οι Siemens & Co. με την βοήθεια γνωστών Ελλήνων. Μεταφορά τεχνογωσίας ;-)

7. "ενώ η δική μας κυβέρνηση και οι διεθνείς κερδοσκόποι/τοκογλύφοι καταδικάζουν τους έλληνες συνταξιούχους σε εξαθλίωση" όχι μόνο αυτούς, αλλά και εσένα που δεν είσαι δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος (και ελπίζω όχι άνεργη), άρα δουλεύεις και εσύ σκληρά για να τα βγάλεις πέρα και υποθέτω πληρώνεις τους φόρους σου, τα συνταξιοδοτικά κλπ., έτσι;
Γιατί όμως είσαι εναντίων δραστικών αλλαγών στο δημόσιο, που θα μειώσουν τα έξοδα, και θα εξυγειάνουν τον κρατικό μηχανισμό. Αυτό θα εξοικονομήσει δισεκατομύρια για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, για ανάπτυξη και παραγωγή αγαθών και θέσεις εργασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους νέους και νέες.
Μήπως με την αρνητική στάση σου στρέφεσαι ουσιαστικά εναντίον του δικού σου μέλλοντος;
(και εδώ το "εσύ" σε γενική αοριστική)

mitrokostas είπε...

........

Κοιτά να δεις, η Bild-Zeitung δεν φημίζεται και τόσο για την ποιότητα και ορθότητα των άρθρων της, όσο για τίτλους εντυπωσιασμού και καθοδήγησης, επηρεασμού αν όχι της κοινής γνώμης, τουλάχιστον των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Ή όπως λένε στην Ελλάδα για "εσωτερική κατανάλωση".
Τύπου Sun δηλαδή, δεν ξέρω πoιας ελληνικής ανάλογα.
Για αυτό και δεν την διαβάζω, αλλά έψαξα για το πρότυπα άρθρα των links σου:

Ο Σταϊνμπριουκ λέει λοιπόν (σε προεκλογική του συνέντευξη ως υποψήφιος καγκελάριος), ότι μέχρι τώρα η Γερμανία έδωσε μόνο εγγύησεις για τα δάνεια. Σωστό. Εαν όμως η Ελλάδα δεν μπορέσει να τα ξεπληρώσει, τότε προφανώς τη λυπητερή θα την πληρώσει ο γερμανός φορολογούμενος. Έτσι όπως κάνει σήμερα ο έλληνας. Λογικό;

Στην ίδια επίσης φυλλάδα σήμερα ο Σταϊνμαγιερ, επίσης σοσιαλιστής, δεν είναι σύμφωνος με τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν θέλει να την ψηφίσει άμεσα στην βουλή.

Οι αύξηση των συντάξεων δεν είναι πραγματικότητα, αλλά προγνωστικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία δημοσιεύτηκαν, κατά έκπληξη όλων πριν δύο ημέρες και όχι ως συνήθως τον Μάρτιο. Σε αυτά μιλούν για περίπου 10% μέσο όρο άυξηση μέχρι το 2016. Αυτό μετά απο πολλά συνεχόμενα χρόνια στασιμότητας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν κίνηση αποπροσανατολισμού απο το Eurogroup, κάποιοι άλλοι για προεκλογική καμπάνια. Αυτό θα το δούμε όταν και εαν γίνουν οι αυξήσεις. Αλλά και πάλι αυτό είναι εσωτερικό θέμα και όχι ελληνικό.

Μην θαμπώνεσαι λοιπόν από τα χοντρά γράμματα των εφημερίδων, αλλά ούτε και απο τα "ήξεις αφήξεις" τσιπρα, μπλασόπουλου και σια. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο.
Αποφασείστε όμως επιτέλους ειλικρινά εάν θέλετε βοήθεια ή όχι.

Andorraner είπε...

mitrokostas, να σου πω ειλικρινά τη γνώμη μου, κακώς υπερασπίζεσαι "τους Έλληνες" εκεί που ζεις (εδώ που ζούμε), γιατί οι Έλληνες γενικώς είναι οι πιο έξυπνοι, οι πιο μορφωμένοι και πιο καλοφτιαγμένοι άνθρωποι στον κόσμο...
Δεν χρειάζονται υπεράσπιση και υποστήριξη, τα ξέρουν όλα εκ γενετής... Θεωρούν δε όλους τους άλλους ηλίθιους, ιδιαίτερα εκείνους που ακούν και σκέφτονται τρεις φορές πριν μιλήσουν! Τι θα μας πουν όλοι αυτοί που μαζεύουν και επεξεργάζονται τα σκουπίδια τους, σέβονται τους πεζούς στην οδήγηση, στέκονται σαν χαζοί στις ουρές προτεραιότητας κτλ. κτλ. αντί να φτιάξουν (οι πανάρχαιοι πρόγονοί τους) Παρθενώνες;
Ζούσα παλιά στη βόρεια Γερμανία και πάρα πολλοί σε μεγάλη ακτίνα με ήξεραν ως Έλληνα, με όνομα και επάγγελμα. Αφότου προ τριετίας μετακόμισα για οικογενειακούς λόγους στην κεντρική Γερμανία, κανείς δεν ξέρει τα πραγματικά στοιχεία μου για όνομα και χώρα προέλευσης, είμαι από την Andorra!
Τι σχέση έχω εγώ με όλους αυτούς τους unbelehrbare Besserwisser; Αφού είναι πανέτοιμοι να κάνουν ακριβώς τα ίδια και να ξαναβγούν στην παγκόσμια κοινωνία με δίσκο επαιτείας...

Andorraner είπε...

Με την ευκαιρία, ίσως κάποτε μάθουν κάποιοι παπατζήδες ότι οι συναλλαγές δεν γίνονται μόνο με χαρτονομίσματα και αγροτικά ή βιομηχανικά είδη αλλά και με πίστη... Έχεις πίστη; παίρνεις φθηνό δάνειο, ίσως και με μηδενικό επιτόκιο... Δεν έχεις πίστη; δεν παίρνεις δεκάρα και πρέπει να παρακαλέσεις άλλους να πάρουν το δάνειο για σένα και να στο μετα-δανείσουν, διακινδυνεύοντας οι ίδιοι την αξιοπιστία τους και το χρήμα των δικών τους φορολογουμένων... Ψιλά γράμματα, θα μου πες!
Στο επόμενο σεμινάριο θα μάθουμε πώς αποκτάς πίστη στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και οικονομία και πώς πείθεις τους Βραζιλιάνους και τους Ινδούς να εγκρίνουν τη δανειοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, αντί να πηγαίνει το χρήμα στην Αφρική και στην Ασία...