01 Μαΐου 2010

Το Διάγγελμα (προδημοσίευση)

Δεν έχει σημασία πως έφτασε στα χέρια μου (έχω μακριά χέρια).
Ο λαός έχει φτάσει στα όρια της ψυχικής αντοχής. Πολλοί έχουν καταληφθεί από απόγνωση. Όχι πια μέρες, αλλά μόνο ώρες μας χωρίζουν από την εθνική καταστροφή.
Επίσης δεν έχει σημασία ποιος θα το διαβάσει
Η εθνική οικονομία, αλίμονο, έχει μετατραπεί σε στίβο πολιτικής πάλης. Ο εσκεμμένος τορπιλλισμός των κυβερνητικών ενεργειών έχει σαν συνέπεια μια κατάσταση όπου τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις προθέσεις μας. Δε μπορεί να λεχθεί ότι μας λείπει καλή θέληση, μετριοπάθεια και υπομονή. Ίσως, ορισμένες φορές, να υπήρξε υπερβολική τέτοια υπομονή. Είναι επίσης δύσκολο να μην αντιληφθεί κανείς το σεβασμό που έδειξε η κυβέρνηση για τις κοινωνικές συμφωνίες. Προχωρήσαμε ακόμη παραπέρα. Η πρωτοβουλία για τη μεγάλη εθνική συνεννόηση βρήκε την υποστήριξη εκατομμυρίων Ελλήνων.
Ομοίως είναι αδιάφορο σε ποιους απευθύνεται
Πόσο καιρό μπορεί να περιμένει κανείς να λογικευτούν; Πόσο καιρό μπορεί ένα χέρι, απλωμένο για συμφωνία, να συναντά μια σφιγμένη γροθιά;

Μπορούμε να απαντήσουμε σ' αυτό με ακρίβεια σήμερα, που ξέρουμε την κοντινή ημερομηνία, μαζικών πολιτικών διαδηλώσεων, και στο ίδιο το κέντρο της Αθήνας, για την επέτειο των γεγονότων του Δεκέμβρη. Εκείνη η τραγωδία δεν πρέπει να επιτραπεί να επαναληφθεί. Δε μπορούμε, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιτρέψουμε τις αναγγελμένες διαδηλώσεις να γίνουν μια σπίθα ικανή να πυρπολήσει ολόκληρη τη χώρα. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης του λαού πρέπει να ακουστεί δυνατά. Τα χέρια των τυχοδιωκτών πρέπει να δεθούν πριν σπρώξουν την πατρίδα στην άβυσσο της αδελφοκτόνας πάλης.
Όπως όλα τα κλασσικά κείμενα το Διάγγελμα είναι αυθύπαρκτο, δεν έχει ορισμένους συγγραφείς ούτε αναγνώστες
Η δημοκρατία μπορεί να εφαρμοστεί και να αναπτυχθεί μόνο σ' ένα ισχυρό κράτος όπου τηρείται ο νόμος και η τάξη. Η αναρχία βλάπτει και αντιστρατεύεται τη δημοκρατία. Είμαστε μόνο ένα μόριο στην ελληνική ιστορία, που περιλαμβάνεει όχι μόνο ηρωικές αλλά και σκοτεινές σελίδες, οππορτουνισμό και διαμάχες. Σα συνέπεια, αυτό οδηγεί στην κατάρρευση και την ήττα. Ο φαύλος κύκλος πρέπει κάποια στιγμη΄να διακοπεί. Δε θα αρκεστούμε σε μια νέα επανάληψη της Ιστορίας. Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή από τα επιτεύγματά της, τον πολιτισμό, τις μορφές κοινωνικής ζωής και τη θέση της στην Ευρώπη. Θα φτιάξουμε και θα υπερασπιστούμε μια τέτοια Ελλάδα.
Το Διάγγελμα χωνεύει όλους όσους συμφωνούν και ξερνάει όλους όσους διαφωνούν.
Έτσι αντιλαμβανόμαστε την ιδέα της της εθνικής συμφωνίας, την υποστηρίζουμε και σεβόμαστε την ποικιλία των κοσμοθεωριών στη χώρα, αποτιμάμε τις πατριωτικές θέσεις της εκκλησίας. Υπάρχει ένας κύριος στόχος που συνενώνει τους σκεπτόμενους και υπεύθυνους Έλληνες - η αγάπη για την πατρίδα, η ανάγκη ενίσχυσης της ανεξαρτησίας που κερδήθηκε με τόση δυσκολία. Ο σεβασμός για το κράτος μας είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο για μια πραγματική συμφωνία.

Είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος. Είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε απ' αυτή την κρίση με τις δικές μας προσπάθειες και να απομακρύνουμε τον κίνδυνο με τα δικά μας χέρια. Η ιστορία δεν θα συγχωρέσει τη σημερινή γενιά αν αποτύχει να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην παραπέρα επιδείνωση των διεθνών θέσεων του κράτους μας.
Το ευτύχημα είναι πως όλοι, από τον Συναγερμό ως το ΚΚΕ και τις προβλεπόμενες ενδιάμεσες στάσεις σε φιλελεύθερους και ριζοσπάστες, το αισθάνονται δικό τους το Διάγγελμα
Ας μη χυθεί ούτε μία σταγόνα ελληνικό αίμα στην εξαντλημένη χώρα μας, που δοκιμάστηκε από τόσες ήττες και υπόφερε τόσο πολύ. Ας αποσείσσυμε με κοινές προσπάθειες το φάσμα του εμφυλίου πολέμου, ας μη χτίσουμε, στις συνθήκες που ζούμε, οδοφράγματα, εκεί όπου μια γέφυρα είναι αναγκαία.


Ριζοσπάστης 15/12/1981 σ.3

Δεν υπάρχουν σχόλια: