08 Σεπτεμβρίου 2013

Κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε

Η Καθημερινή έχει ένα ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου για τον νέο Ποινικό Κώδικα που επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το "σύστημα τιμωρίας" (sic).

Ο τίτλος είναι 1.000 ισοβίτες στις ελληνικές φυλακές, και στην πρώτη παράγραφο μαθαίνουμε πως κατέχουμε ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Στις ελληνικές φυλακές σε πληθυσμό 12.912 κρατουμένων υπάρχουν 1.000 ισοβίτες, τη στιγμή που στην Ολλανδία είναι 90 και στη Γερμανία 140.

Κάτι τα στρογγυλά νούμερα των ισοβιτών, κάτι που η τέταρτη πρόταση είναι επανάληψη της πρώτης, με κυρίευσε ο ψυχαναγκασμός της διασταύρωσης.

Council of Europe Annual Penal Statistics, Survey 2010
(υπάρχει και έκθεση του 2011 αλλά με ρητή επιφύλαξη όσον αφορά τα ελληνικά νούμερα, συν ότι έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε δώσει αριθμό ισοβιτών)

Στον πίνακα 8 (σ. 95) βλέπουμε πως η Ελλάδα έχει 829 ισοβίτες. Δεδομένου ότι τα στοιχεία αφορούν τελεσίδικες ποινές, νομίζω πως οι 1.000 της Μάνδρου είναι ένας ρεαλιστικός αριθμός, καθώς μου φαίνεται πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται και όσοι δεν έχουν εξαντλήσει τα ένδικα μέσα. Αλλά οι ισοβίτες στην Ολλανδία είναι 25 (οκ, δε χάθηκε ο κόσμος) και στη Γερμανία 2.048 (επ! επ! επ!).

Είναι όμως οι 1.000 ισοβίτες στην Ελλάδα πανευρωπαϊκό ρεκόρ;

Πάμε στον πίνακα 9 (σ. 101) όπου βλέπουμε τι ποσοστό αντιπροσωπεύει κάθε κατηγορία ποινής ανάλογα με τη διάρκειά της.

Και είναι αλήθεια πως το 10,1 των ισοβιτών στην Ελλάδα δεν καταπίνεται εύκολα. Είναι μεγαλύτερο κι από το 6,7 της Τουρκίας. Αλλά αν προσπεράσουμε την επόμενη της Τουρκίας τι βλέπουμε;

Αγγλία και Ουαλία 10,5
Βόρεια Ιρλανδία 20,2 (εντάξει, ειδική περίπτωση)
Σκωτία 12,4

Είναι λόγος να χαιρόμαστε που το μικρό νησί μας αφήνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου; Όχι βέβαια, αλλά πως να το κάνουμε, δεν έχουμε το ρεκόρ.

Και μη ξεχνάμε πως εκτός από τους (κατ' όνομα σε πολλές περιπτώσεις) ισοβίτες υπάρχουν και οι προφυλακισμένοι.

Άραγε εκεί κατέχουμε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ;

Πίνακας 5 πέμπτη στήλη (σ. 84), με το 31,2% των κρατούμενων να είναι προφυλακισμένοι έχουμε όλα τα φόντα. Αλλά πάλι μας παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα η Κύπρος (44,6), η Αλβανία (39,6) και η Β. Ιρλανδία (38,3). Όμως εμείς θέλουμε να μοιάσουμε στις Γερμανίες και τις Ολλανδίες. Πως τα πάνε; Η Γερμανία τα πάει πολύ καλά με 15,4 και η Ολλανδία όχι και τόσο καλά με 36,7. Ααα, 5,5 μονάδες πάνω από εμάς!

(εντάξει, το ποσοστό δεν λέει όλη την ιστορία, έχουν σημασία οι συνθήκες και η διάρκεια)


2 σχόλια:

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Μπράβο. Δες και άλλα στατιστικά εδώ: http://anamorfosis.net/blog/?p=7333

Manchurian είπε...

Πολύ σημαντικά τα στατιστικά, αλλά τα έχουμε για παρακατιανά.